Агрономія

Який ефект приносять деструктори?

Чи спрацює деструктор без азотних добрив: поради від компанії БТУ-ЦЕНТР

Чи спрацює деструктор без азотних добрив: поради від компанії БТУ-ЦЕНТР

У сільському господарстві зазвичай застосовують азотні добрива як органічного, так і неорганічного походження. Саме вони надають велику кількість легкодоступного азоту мікроорганізмам, відповідальним за розкладання рослинних решток. Та чи можна відмовитися від доволі недешевих азотних добрив? Який ефект приносять деструктори? На ці та інші запитання дають відповідь фахівці компанії БТУ-ЦЕНТР.

Навіщо потрібен деструктор Екостерн?

Екостерн від компанії БТУ-ЦЕНТР — це поєднання цінних мікроорганізмів і продуктів їхньої життєдіяльності, застосування яких дозволяє керувати розкладанням рослинних решток і відновлювати здоров’я ґрунту. До того ж нейтралізуються фітотоксини та фітопатогени в ґрунті, підвищується його біологічна активність, покращуються фізико-хімічні властивості.

Застосування деструктора Екостерн дозволяє:

  • керувати розкладанням рослинних решток, використовуючи їх максимально ефективно для ґрунту і для наступної рослини;
  • захистити поле від розвитку хвороб наступного року, покращити фітосанітарний стан поля;
  • покращити стан ґрунту та його структуру;
  • збільшити кількість гумусу в ґрунті;
  • зменшити фітотоксичність ґрунту;
  • підвищити врожайність культур.

На одну тонну пожнивних решток потрібно як мінімум 10–15 кг д. р. азоту. Багато хто з аграріїв сьогодні просто не має такої можливості через складну економічну ситуацію в країні. Що ж робити?

Деструктори можна використовувати без азотних добрив, проте процес розкладання буде відбуватися повільніше. Адже в такому разі мікроорганізми будуть використовувати тільки доступні їм джерела азоту: з ґрунту, від інших органічних решток, різних білкових відходів тощо. Якщо азоту в ґрунті недостатньо, мікроорганізми почнуть фіксувати атмосферний азот самостійно.

Агрономи БТУ-ЦЕНТР радять:

  • Обов’язково внести невелику кількість стартових добрив під сівбу. Якщо ми даємо деструктори перед сівбою наступної озимої культури, то під сівбу самої культури додаємо азотне живлення — 10–15 кг у фізичній величині. Для літніх культур — аналогічно, адже той азот, що рослини використають з осені, за зиму може не відновитися.
  • Якщо все-таки вносити разом із деструкторами азотні добрива, то за норми не меншої як 10–15 д. р. на 1 га.
  • Використовувати органічні добрива, зокрема різного роду компости.
  • Використовувати мікробні фіксатори азоту впродовж вегетації або під основний обробіток ґрунту. Зокрема, у лінійці компанії є природний регулятор росту Азотофіт, який активно фіксує молекулярний атмосферний азот і збагачує ним ґрунт до 60 кг/га (в середньому — 20 кг/га).
  • Підвищити ефективність Екостерна, скомбінувавши внесення з іншими мікробіологічими препаратами компанії, такими як гумат калію Гуміфренд, біофунгіцид Склероцид, PK-мобілізатор Граундфікс. Важливо також ураховувати вихідні умови сівозміни та стан ґрунту на час внесення.

Важливо пам’ятати, що без деструктора й азоту ми не поліпшуємо фітосанітарний стан і не повертаємо поживні речовини з рослинних решток в ґ‎рунт для використання наступними культурами.

Що там на полі: практичні кейси застосування деструкторів без азоту

Прикладом застосування деструкторів без азотних добрив можуть бути органічні господарства, які практично не застосовують азотні добрива, але мають позитивний ефект від біологічних деструкторів.

У господарстві СФГ Оріана (Хмельницька область) протягом 2 років агрономи застосовують деструктор Екостерн. Зокрема, проводили дослідження, де на зернових культурах, сої, кукурудзи застосовували 1,5 л/га деструктора як з азотними добривами (10 кг азоту у фізичній вазі), так і без азотних добрив. Застосування азоту не вплинуло на якість розкладання рослинних решток і врожайність наступних культур.

В агропідприємстві «Діамант плюс» (Львівська обл.) уже протягом 2 років господар застосовує деструктори стерні без азотних добрив на всю площу після збирання кукурудзи восени й також спостерігає позитивний ефект щодо розкладання решток.

У 2021 році проводили прикладні дослідження з використання деструктора в Миколаївській, Черкаській областях і деяких філіях агрохолдингів. Результати досліджень підтвердили позитивний ефект деструкції рослинних решток за допомогою препарату Екостерн.

Також позитивні результати спостерігаються на полях, де для пришвидшення деструкції рослинних решток і фіксації азоту з атмосфери до біологічного деструктора Екостерн додають біоактиватор Азотофіт у нормі 0,5–1,5 л/га. Живі клітини природної азотфіксувальноїої бактерії Azotobacter chroococcum, які входять до продукту, додатково збагачують ґ‎рунт атмосферним азотом.

btu-center.com

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ