
Вирощування цукрових буряків потребує досвіду, постійних спостережень та ухвалення виважених рішень
Бурякова історія

Вирощування цукрових буряків потребує досвіду, постійних спостережень та ухвалення виважених рішень.
Господарства, які вирощують цукрові буряки протягом 10–15 років, пережили як періоди високої маржинальності, так і часи, коли солодкі корені доводилось продавати майже за безцінь. Проте вони не уявляють свою сівозміну без цієї вибагливої культури, яку гарантовано можна реалізувати й отримати певний дохід.
«Солодкі» площі
Земельний банк ФГ «ЛАН-16» розташовано на Черкащині, яка в останні роки потерпає від браку вологи. Щоправда, навіть в умовах кліматичних змін торік зі 150 га посівів солодких коренів у господарстві отримали врожайність близько 50 т/га із рівнем цукристості 18%.
За словами власника господарства Володимира Молодика, урожай міг би бути й більшим, якби перші 15 га не копали вночі, внаслідок чого пошкодили деякі коренеплоди. Й нинішнього року цю помилку обов’язково урахують.
У сезоні-2025 пан Володимир вирішив закласти такі самі площі, як торік.
«У своєму господарстві я вирощую цукровий буряк щонайменше 15 років. Починали з невеликих площ, а потім збільшували їх. Були роки, коли закладали по 500 гектарів, додатково орендуючи наділи», — поділився власник ФГ «ЛАН-16».
Технологія з урахуванням ризиків
Нинішнього року цукровий буряк у господарстві посіяли наприкінці березня. Як зізнається Володимир Молодик, сівба була доволі інтенсивною, згодом пройшли невеликі дощі, тож наразі буряк практично весь зійшов.
Попередником солодких коренів була соя, а торік — кукурудза.
Ґрунт готують ще з осені. Ураховуючи те, що коренеплід воліє розвиватися в розпушеному обробленому ґрунті, у ФГ «ЛАН-16» надають перевагу оранці. Також восени вносять добриво — цього разу обрали для себе продукцію компанії «Тімак».

«Торік уносив близько 200 кг Rаdix і “Лентакс”. “Тімаківського” добрива дав 120 кг. Виробники не рекомендують збільшувати норму, адже речовина швидкорозчинна», — зауважив власник ФГ «ЛАН-16».
Навесні в господарстві закривають вологу й розрівнюють площі культиватором. Також перед сівбою розкидають по 100 кг селітри на гектар. А далі буде листкове підживлення кожні три тижні й за потреби внесення азоту.
За словами Володимира Молодика, було б непогано поекспериментувати з унесенням органіки. Однак, якщо курячий послід і можна придбати, то є проблема з його внесенням — для цього немає спецтехніки й, головне — бракує робочих рук, адже наразі в ФГ «ЛАН-16» працюють усього шість осіб.
Ураховуючи, що буряк уже зійшов, у господарстві провели першу гербіцидну обробку.
Пан Володимир зізнається — цього року весь буряк «заточено» під систему захисту КОНВІЗО® СМАРТ.

«Погода диктує такий вибір. Адже на ранніх стадіях розвитку буряка не завжди встигаєш вчасно зробити гербіцидну обробку.
Якщо застосовувати бетональну групу, потрібно обробляти кожні п’ять днів. “Конвізівський” захист передбачає триразову обробку, проте насправді буду кропити чотири рази. Бо в нас з’явився канатник Теофраста — буряковий бур’ян, з яким боротися дуже складно», — поділився він.
За словами пана Володимира, кілька років тому його товариш мусив косити тримерами цукровий буряк через канатник, а згодом отримав урожай на рівні 200 ц/га.
«КОНВІЗО® СМАРТ цей бур’ян знищує без проблем. З цією технологією гарантовано отримуєш урожай», — додав він.
Так, торік у ФГ «ЛАН-16» засіяли менше як 60 га гібридом цукрового буряку СМАРТ ДЖОКОНДА КВС селекції KWS, який сумісний із системою захисту КОНВІЗО® СМАРТ. Він дав добрий урожай, тож нині ним засіяли всі 150 га.
За словами Володимира Молодика, технологія КОНВІЗО® СМАРТ дорожча за традиційну, тож витрати на гектар збільшаться в середньому до 20 тис. грн/га. Проте ці витрати цілком виправдані.
Ціна солодких коренів
Зазвичай копати цукрові буряки у ФГ «ЛАН-16» починають 1 жовтня. У господарстві є власні комбайни Moreau французького виробництва, що суттєво знижує витрати.
Адже наразі оренда збиральної техніки становить 100 дол./га і додатково потрібно оплачувати дизпальне.

Везуть солодкі корені на Новооржицький цукровий завод, який належить «Астарті».
Цукроварня находиться на відстані 110 км від господарства. І логістика є доволі витратною частиною — за вивезення врожаю з одного гектара доведеться платити щонайменше 5 тис. гривень.
«Транспорт надає завод, адже потрібно близько 20 автівок на добу, щоб вивезти врожай. Тож, як знаю, інколи підприємство орендує машини. Проте за перевезення я розраховуюсь безпосередньо із заводом. Також вони лишають 45% солодких коренів як плату за переробку. Відповідно, з 55% коренеплодів виготовляють цукор для мене. Торік я отримав 83 кг цукру з тонни коренеплодів», — акцентував Володимир Молодик.
Він зазначає відкритість цукроварів. Якщо виникає сумнів щодо показників солодких коренів, які визначили на прийманні, завжди можна разом із представниками заводу перевірити відповідність рівня цукристості.
За словами власника ФГ «ЛАН-16», завод «Астарти» також пропонує партнерам авансові платежі на придбання насіння, добрив і ЗЗР.
«Мені неодноразово пропонували співпрацювати з іншими цукроварнями. І коли я питаю, чи зможуть вони мені давати хоча б 80 кг цукру за тонну солодких коренів, кажуть, що це нереальні умови. Тож я з “Астартою” працюю й працювати буду», — додає Володимир Молодик.
На його думку, цукровий буряк є більш енерговитратним, проте, на відміну від тієї ж кукурудзи, ціни на яку коливаються з року в рік, прибуток від цієї культури стабільніший. Та й попит на цукор завжди буде. А коли вже є напрацьована технологія, спецобладнання та багаторічний досвід, не вирощувати солодкі корені було б дивно.
