Агрономія

Безпечне азотне живлення

Що спільного між пшеницею й іншими зерновими колосовими, а також кукурудзою, соняшником, буряком, ріпаком й іншими культурами? Крім великого сільськогосподарського значення та попиту у вітчизняного виробника всі вони потребують достатньої кількості азотних добрив в органічній чи мінеральній формі, тобто є азотофільними. Рослини потребують азотних добрив на різних етапах розвитку, тому й уносять їх у різні терміни й різними способами — до сівби, під час основного обробітку ґрунту, під час сівби в рядки чи лунки, а також підживлюють у період вегетації.

Карбамід — одне з найпоширеніших азотних добрив, що застосовують для позакореневого живлення, адже з-поміж твердих азотних добрив воно найбільше містить азоту й може швидко засвоюватися через листкову поверхню. Утім, попри чималі переваги цього продукту він має й недоліки, одна з найбільших — наявність біурету. Ця шкідлива речовина утворюється в процесі випарювання й дистиляції побічних продуктів. Підвищений уміст біурету в добриві знижує схожість насіння, пригнічує ріст і розвиток рослин, після проведення позакореневого підживлення розчином карбаміду можливі опіки листків. Критична межа вмісту біурету в карбаміді для пшениці та ячменю 3,0–4,5%, проса — 5,5, рису — 7–10%. Тому в готовому продукті вміст біурету допускається не більш як 0,6% у марці А та 1,4% — у марці Б.

Чи завжди виробники добрив дотримуються зазначених норм? Вочевидь — ні. Підтвердженням тому є коментар головного спеціаліста із живлення рослин компанії «Астарта» Романа Павлика, який ми наводимо нижче. Проте ж як у такому разі підживлювати азотом рослини по листку, яке добриво обрати?

Іспанська компанія Agritecno, що з 2001 року виробляє добрива для позакореневого живлення рослин і нині постачає свою продукцію в понад 50 країн світу, пропонує власне ефективне рішення — добриво з високим умістом азоту Tecnokel N, що на 100% перебуває у формі сечовини. Tecnokel N рекомендовано для внесення для озимих і ярих зернових культур, а також плодових, овочевих і технічних культур перед й одразу після цвітіння. Препарат сприяє подовженню роботи фотосинтетичного апарату й поліпшенню якості врожаю.

Tecnokel N є ефективним замінником карбаміду: 1 л цього продукту можна вносити замість 10 л карбаміду. На відміну від карбаміду це добриво містить мінімальну кількість біурету — менше за 0,05%. У ньому відсутній аміак (NH3+), нітрати (NO3–) та домішки. Окрім азоту Tecnokel N містить також залізо (1,2 г/л) і цинк (1,2 г/л).

Для отримання якнайкращого результату розробники препарату рекомендують підживлювати Tecnokel N зернові культури тричі протягом вегетації у нормі 0,5–2,0 л/га, плодові, овочеві й технічні культури — у нормі 2,0–5,0 л/га, 2,0–3,0 л/га, 1,0–3,0 л/га відповідно.

Зазначимо, що компанія Agritecno у виробництві препаратів для позакореневого підживлення використовує сировину тільки рослинного походження, екстракти власного виробництва. Така сировина містить компоненти з тими самими характеристиками, що й в рослині. Всі препарати Agritecno виготовлено на основі рослинних екстрактів і характеризуються високим умістом вільних L-амінокислот і збалансованою таблицею амінокислот, яка повністю збігається з природною рослинною таблицею амінокислот. Саме це робить препарати компанії Agritecno максимально ефективними.

Віднедавна препарати іспанського виробника стали доступними і для українських аграріїв. Представництво Agritecno в Україні виводить на вітчизняний ринок широкий спектр біостимуляторів і мікродобрив, за допомогою яких можна забезпечити потужний розвиток культури на різних етапах, впливати на якість урожаю та стресостійкість культури тощо. Чимало виробників уже високо оцінили продукцію компанії й переконалися у її ефективності, побачивши реальні результати на своїх полях. З-поміж них і лідер аграрної галузі України — агрохолдинг «Астарта». В компанії детально вивчали препарати Agritecno на своїх демополях і тільки після того, як побачили реальні результати, почали використовувати на виробничих посівах. Відгук про ці випробування — найкраща характеристика препарату Tecnokel N.

Роман Павлик, головний спеціаліст із живлення рослин компанії «Астарта»

У нашому холдингу для позакореневого живлення завжди використовували карбамід. Натомість його якість останніми роками викликає сумнів насамперед через підвищений уміст біурету, що фактично виходить за межі 1,4%, що є дуже високим показником. Тому ми перейшли на Tecnokel N. Одна з його переваг у тому, що фактично в ньому біурет відсутній.

Інша перевага препарату — його технологічність, зокрема, можливість швидко заправити ним обприскувач, швидкість розчинення. Саме від цих показників залежить швидкість виходу в поле. Зазвичай норма, яку ми використовуємо для позакореневого внесення — 10 кг/га, у більшості випадків потребує на одну заправку обприскувача 200 кг карбаміду. Розчинення такого об’єму — дуже трудомістка справа — потрібно завантажити добриво в бак обприскувача й розчинити препарат. На відміну від карбаміду Tecnokel N завдяки рідкій формуляції швидко завантажується й розчиняється — в результаті ми значно менше витрачаємо часу й зусиль.

Ще одна перевага — ендотермічна реакція, яку ми маємо у разі високих норм карбаміду, коли знижуємо температуру робочого розчину. За наших норм маємо зниження температури розчину на 5–6 градусів, що є стресом для культури.

Інша перевага Tecnokel N — можливість застосування за допомогою авіації. Нині такий спосіб дуже поширений у холдингах, зокрема й нашому. Невеличкі норми — 1–1,5 л/га за кількості робочого розчину, який використовується в авіаобробці — 25–40 л, не становить жодних труднощів. Тоді як із карбамідом і самі компанії, що надають послуги авіаобробки, і наша агрономічна служба не можемо як добавку додати до бакової суміші, яку ми використовуємо авіаобробкою.

Продукт виготовлено за високими стандартами — я сам переконався у цьому, коли відвідав завод Agritecno в Іспанії.

Цього року ми використовували Tecnokel N на площі 20 тис. гектарів — підживлювали у фазу кущенні — виходу в трубку озиму пшеницю. На відміну від попередніх років, коли використовували карбамід, не мали опіків на рослинах. Отримали добрий візуальний ефект. А показники врожайності свідчать, що препарат підсилив азотне живлення й спрацював на відмінно.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ