Елеватор

Пошук альтернативних джерел енергії для сушіння зерна набуває все більшого значення

Без газу

Без газу

Пошук альтернативних джерел енергії для сушіння зерна набуває все більшого значення в умовах зростання цін на газ.

Епоха дешевого газу закінчилася. Це потрібно сприймати як факт, що надовго стане реальністю. Найшвидше ціну 3 грн за кубометр ми більше ніколи не побачимо. На сьогодні маємо більше як 30 грн, і це дуже змінює ситуацію на ринку. Навіть високий рівень цін на продовольство не дасть закрити очі на дороге сушіння. Елеватори змушені збільшувати ціну на сушіння, і виграє той, у кого витрати на енергоносії будуть найменшими.

Зробити це можна кількома способами. Наприклад, придбати ефективніші сушарки, які замість 1,5–2 м³ споживатимуть 1–1,1 м³ на зняття тонно-відсотка вологи. На такий крок навряд хто наважиться В найближчій перспективі, бо це чимала інвестиція, яка окупиться нескоро. Також можуть виникнути технічні труднощі інтеграції нової сушарки в наявну технологічну схему. Крім того, слід пам’ятати, що існує необхідний мінімум енергії для видалення зайвої вологи, тобто нескінченно зменшувати енерговитрати неможливо. Щонайменше на сьогодні невідомо про принципово нові способи сушіння з відчутно меншими потребами в енергії.

Ще торік, коли ціни на газ були наднизькими, елеваторники вагались щодо переходу на альтернативне пальне. Газ був найзручнішим і найвигіднішим джерелом енергії. На сьогодні він є зручним, але ціна питання змінилась надто кардинально, щоб не замислюватись про пошук інших варіантів. Уже навіть ті, хто через низку причин змушений був використовувати скраплений газ, мають таку саму собівартість сушіння, як і на природному.

Не потрібно забувати й тих аграріїв, що фізично не можуть підвести газ до своїх елеваторів. Значна віддаленість магістралі робить недоцільним прокладення окремої гілки. Також відомо багато випадків, коли наявні магістралі мають недостатню потужність і до них не можна приєднувати високопродуктивні сушарки, щоб не лишити жителів навколишніх сіл без газу в розпал опалювального сезону.

Теплогенератори на пелетах мають багато переваг і практично не мають недоліків, що траплялися на ранніх моделях. Насамперед це стосується стабільності температури сушильного агента. Якщо раніше під час роботи теплогенератора цей показник змінювався у великих межах, то тепер різниця коливається в межах кількох градусів. Як приклад можна навести теплогенератори Greco Group. Низька собівартість сушіння й доступне пальне роблять їх вигідною інвестицією. До того ж сушарки можна не від’єднувати від газу, і в разі потреби використовувати блакитне пальне. Нині в Україні працюють більше як 240 теплогенераторів Greco Group, і користувачі повністю задоволені їх роботою.

Скільки будемо витрачати

Попри всі цінові стрибки не варто ігнорувати конкуренцію. Якщо поруч розташовано кілька потужних елеваторів, треба пропонувати кращі умови, щоб залучити більше поклажодавців. Нині всі намагаються працювати чесно, без махінацій із показниками, тому тут великої різниці немає. Однак сьогодні вартість сушіння збільшилась, і далі зростатиме. Ураховуючи, що навіть соняшник цього року вимагає сушіння, витрати на видалення вологи для пізньої групи культур будуть значно більшими, ніж торік. У такій ситуації ефективність сушіння стає основним чинником, від якого залежить конкурентність усього елеватора.

Установлення теплогенератора, який працює на пелетах, одразу дає перевагу. За словами Івана Коржека, директора Greсo Group, на сьогодні різниця у собівартості сушіння на газу і на пелетах може сягати 35 грн і більше (на тонно-відсоток). Якщо знімати 10% вологи, то на кожній тонні можна отримувати по 350 грн економії. І коли цінники на сушіння на інших елеваторах зростають, то завдяки теплогенератору, навпаки, можна знизити вартість послуг і залучити більше клієнтів.

Як це працює

Застосовувати теплогенератори можна із сушарками будь-якого виробника та будь-яких різновидів. Однак існує питання, що турбує більшість елеваторників: чи можливо налаштувати роботу теплогенератора так, щоб отримати стабільну температуру сушильного агента. З моделями деяких виробників такі питання справді виникають, однак обладнання Greсо Group розроблено вже з урахуванням цих потреб, тож температура сушильного агента не відхиляється більше ніж на кілька градусів. Це дає змогу дотримуватися встановлених параметрів сушіння й доводити зерно до потрібних кондицій.

Щодо постачання пального (пелет) — це не є проблемою. Їх виготовляє багато підприємств, тож укласти контракт на постачання можна без проблем. За бажанням господарства можуть нагромаджувати достатню кількість біологічного матеріалу і самостійно виготовляти пелети. Для цього непотрібні великі інвестиції, а персонал можна залучити для їх виготовлення у вільний від основної роботи час. Звісно, що для потужних теплогенераторів потрібна кількість пелет є досить великою, і потрібно робити значні запаси. Також треба налагодити регулярне постачання. Але усе це має сенс, бо за один сезон на сушінні можна заощадити мільйони.

Теплогенератори на пелетах до недавнього часу мали незначну потужність (до 7 МВт), і тому великі підприємства їх не розглядали. Компанія Greсo Group врахувала потреби елеваторників і тепер пропонує обладнання потужністю до 20 МВт включно. Таким чином, їх цілком можливо використовувати для приєднання до потужних сушарок, не зменшуючи їх продуктивність. До того ж 20-мегаватний теплогенератор не потребує великої площі й має досить компактні розміри. Для його роботи не потрібно наймати додатковий персонал — на зміні достатньо оператора сушарки з помічником.

Важливою перевагою теплогенераторів на пелетах від Greсo Group є можливість не від’єднувати сушарки від газу. Тобто в разі потреби можна перейти на блакитне пальне і висушити партію зерна, якщо раптом виникли затримки з постачанням пелет або за інших причин.

Без зайвого клопоту

Теплогенератори Greсo Group працюють повністю автоматично. Завантаження пелет відбувається за допомогою шнекових механізмів із витратної місткості. Туди пальне подають із підземного бункера або окремого хопера. Пелети спалюються в топці піролізного типу. Там відбувається тління пального і подальше спалювання піролізних газів (у 3–4 етапи). У результаті відпрацьовані гази стають повністю придатними для сушіння зерна. Вони не мають запаху і кольору, а тверді частки затримуються ще до їх потрапляння в сушарку. До того ж твердих часток у відпрацьованих газах так мало, що ними можна нехтувати. До сьогодні будо проведено багато тестувань і досліджень, які жодного разу не виявили забруднення зерна, висушеного за допомогою теплогенераторів Greсo Group.

Концепція створення теплогенераторів Greсo Group полягає в тому, щоб зробити їх якомога надійнішими й простими в експлуатації. Персонал елеватора повинен опікуватися іншими справами, а не бігати навкруги теплогенератора. Він має працювати без зауважень і не викликати жодних запитань в оператора, керівництва і сервісних бригад. Чим менше елементів, тим простіша експлуатація — цей принцип дозволяє робити надійні витривалі машини.

Практика показує, що для зняття тонно-відсотка вологи по кукурудзі витрачається близько 3,8–12,8 грн за нинішніми цінами на пелети. Це приблизно 1,5–4 кг пелет — усе залежить від того, як часто зупиняється сушарка, чи не пересушується зерно або не впливають інші чинники.

Теплогенератори Greсo Group мають фактично необмежений строк експлуатації. За нормального обслуговування і заміни тих елементів, що зношуються, теплогенератори здатні експлуатуватись десятки років.

На сьогодні з 240 теплогенераторів, що були встановлені за останні 5 років, тільки один зупинявся на капітальний ремонт. Усі інші нормально працюють. Усе це робиться весною, перед початком сезону, коли сервісні спеціалісти мають достатньо часу.

Коментар

Іван Корженко, директор Greсo Group

— Ми є зручними партнерами для елеваторників. Спробую пояснити: протягом перших п’яти місяців цього року ми виготовили і встановили 70 теплогенераторів. На монтаж і запуск витрачали в середньому по два дні. У нас працюють молоді добре вмотивовані спеціалісти, які прагнуть зробити свою роботу найкраще, без затримок і з мінімальними витратами ресурсів. Замовники поважають таку оперативність, бо звикли до значно довших строків виготовлення подібного обладнання.

Усього в компанії працюють 74 співробітники, з яких у сервісі — 26 спеціалістів. Сервіс завжди має бути потужним, а в сільськогосподарській галузі взагалі потрібен особливий підхід. Елеватор не може зупинятися на тривалий період, і особливо коли триває приймання культур. Тому ми мусимо реагувати максимум протягом доби, і це має працювати по всій території України. Кількість об’єктів із нашим обладнанням із кожним роком зростає, тому і наша сервісна команда постійно збільшується.

Висока швидкість виготовлення теплогенераторів базується на тому, що 95% компонентів ми виготовляємо власними силами. Тільки таке специфічне обладнання, як вентилятори, мотор-редуктори і деталі з неіржавної сталі доводиться купувати готовим. Зростання цін на матеріали змусило нас підвищити прайс на 10%, але сподіваюсь, що подальшого зростання вдасться уникнути.

В останні місяці попит на наші теплогенератори почав зростати, але ми й далі працюватимемо без затримок. Нині підприємство повністю завантажене, але за потреби є можливість оперативно наростити виробничі потужності. Терміни виконання замовлень досить короткі — від місяця до двох, залежно від терміновості замовлення.

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ