Агрономія

Знайдено новий ефективний спосіб боротьби зі стебловою іржею пшениці

Найефективнішим і екологічно безпечним способом боротьби зі стебловою іржею пшениці є використання генетичної стійкості рослин. Завдяки селекції Нормана Борлоуга постійна загроза урожаю пшениці була усунена в 1960-х роках, втім, останнім часом збудник хвороби мутував, і тепер знову загрожує врожаю пшениці, – пише 2BLADES.

Дослідницька група, що розробляє нову стійкість до стеблової іржі пшениці, очолювана доктором Міком Ейліффа з Канберрской лабораторій Австралійського національного наукового агентства CSIRO, використовує генетичні технології для створення і вставки п’яти генів стійкості до стеблової іржі в геном сорту м’якої пшениці. Отриманий новий сорт пшениці показує виняткову стійкість до захворювання.

У цьому підході окремі гени рослин збирають в єдиний «набір» і вводяться в обрану лінію пшениці. Це гарантує, що бажана ознака (визначається кількома генами) не втрачена при подальшій селекції. Дослідження було спрямоване на стеблову іржу пшениці, але така ж технологія використовується для створення стійкості до листової іржі, яка також вражає посіви.

Крім групи CSIRO, в міжнародний консорціум, який працює над цією програмою, увійшли дослідники з Університету Міннесоти, Орхуського університету, Центру Джона Іннеса в Великобританії, Міністерства сільського господарства США і Університету Синьцзян.

Найбільш ефективний і екологічно безпечний спосіб захисту від стеблового іржі – це впровадження генів стійкості в сорти пшениці. Це особливо актуально для країн, що розвиваються, де фунгіциди, які використовуються для боротьби з іржею, можуть бути дорогими або недоступними.

Нагадаємо, вчені зробили серйозний крок до виведення нових високоврожайних сортів пшениці і ячменю.