Агрономія

Загартування озимих ефективне лише за поступового зниження температури повітря

Загартування озимих ефективне лише за поступового зниження температури повітря

Озимі культури здатні витримувати несприятливі температурні умови холодного періоду завдяки комплексу пристосувальних реакцій, серед яких головне місце посідає адаптація до низьких температур. Загартування озимих є ефективним лише за поступового зниження температури повітря від 10 до 0 °С, пише журнал The Ukrainian Farmer.

У процесі загартування рослини озимих культур до кінця осінньої вегетації поповнюють у вузлах кущення свої запаси осмотично активних речовин і, насамперед, водорозчинних вуглеводів (глюкози, фруктози, рафінози, галактози, сахарози та ін.) та амінокислоти проліну, а це дає їм можливість досягти високого рівня морозостійкості.

Менш морозостійкі сорти озимих культур містять меншу кількість водорозчинних вуглеводів, ніж морозостійкі, і в них формується менша концентрація клітинного соку у вузлах кущення.

Нагадаємо різкі зниження температури найнебезпечніші для озимих на початку зимівлі.