За яких умов формується високобілкове зерно кукурудзи
Найкращі умови для отримання високої врожайності високобілкового зерна кукурудзи складаються за достатньої забезпеченості рослин азотом, деякого дефіциту доступної вологи й підвищених температур у період наливу зерна, високої інтенсивності світла, особливо короткохвильової частини спектра.
Про це розповіла Тетяна Глушко, канд. с.-г. наук, Інститут зрошуваного землеробства НААН в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer.
У посушливому та спекотному кліматі зазвичай формується зерно з високим умістом білка, який накопичується інтенсивніше за високих температур.
«Більшу кількість білка в зерні гібриди пізньостиглої групи накопичують у несприятливі роки, ніж у роки з достатньою вологозабезпеченістю», — зазначила Тетяна Глушко.
Відносна стабільність білковості зерна кукурудзи за вирощування в різних умовах агротехніки й внесення добрив зумовлена біологічними особливостями цієї культури. Як правило, на Півдні України білка в зерні кукурудзи міститься на рівні 10–11%, в Лісостепу — 10,0–10,5%.
Додати коментар