Агрономія

За спеки цукрові буряки більше уражуються борошнистою росою, – науковець

Залежно від інтенсивності розвитку борошнистої роси на цукрових буряках маса коренеплодів знижується на 10-40%, а вміст цукру падає на 0,5-1,5%.

Про це в коментарі AgroTimes розповіла кандидат с.-г. наук Валентина Сергієнко. 

«Шкідливість хвороби полягає в посиленні транспірації, порушенні процесу фотосинтезу, погіршенні відтоку пластичних речовин у корені, швидкому старінні уражених листків та загальному ослабленні рослин цукрового буряку. Коренеплоди за сильного розвитку хвороби залишаються дрібними, що призводить до значного зниження врожаю», – зазначила науковець.  

За словами Валентини Сергієнко, розвиткові борошнистої роси сприяє посушлива і спекотна погода (температура 25–30 °С), яка знижує стійкість рослин до захворювання, а також посилює утворення спор гриба та їх поширення. Під впливом спекотної погоди тургор рослин послаблюється, внаслідок чого рослини стають вразливими до  зараження.

Читайте також: Церкоспороз на цукрових буряках зменшує вихід цукру