Які особливості застосування різних видів міндобрив на озимині

Застосування мінеральних добрив на озимих культурах має свої особливості. Фосфорні й калійні добрива в повному обсязі (Р45–60 К30–45 ) необхідно вносити під обробіток ґрунту в передпосівний період, лишаючи їх невелику кількість (10–15 кг д. р. по фосфору або кожного елемента) для внесення одночасно із сівбою, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Припосівне удобрення сприяє отриманню прибавки 0,3 т/га зерна і є економічно виправданим – окупність одиниці діючої речовини добрив зерном становить 7–10 кг. Перенесення застосування фосфорних добрив у підживлення допускається тільки на площах із низькою забезпеченістю фосфатами.
Використання азотних добрив потре бує урахування якості попередника. Його цінність залежить від тривалості періоду до сівби озимих. Наявність вологи й відсутність рослин зумовлює посилення мінералізації органічної речовини ґрунту, пожнивно-кореневих решток рослин, створюючи умови для утворення й накопичення більшої кількості поживних речовин.
Накопичення доступних форм азоту відбувається тільки завдяки амоніфікації й нітрифікації. За даними лабораторії землеробства та родючості ґрунтів, найкращі умови для цих процесів складаються по чорному пару – після парування, на початок сівби озимої пшениці вміст нітратів в орному шарі (0‒20 см) чорнозему звичайного відповідав підвищеній забезпеченості (27,0 мг/кг).
Практично аналогічну залежність помічено й після еспарцету на один укіс. За утримання поля як зайнятого пару також накопичувалась достатня кількість рухомого азоту. Показники вмісту N-NО3 входили в діапазон підвищеної забезпеченості (22,9 мг/кг), а його запасами тільки на 16% поступалися еталону (чорний пар). Після зернобобових (горох) і кукурудзи на силос період до сівби обмежений (2‒1 місяці) і вміст азоту нітратів відповідав середній забезпеченості (15,2 і 11,4 мг/кг).
Нагадаємо, мікродобрива на основі фосфору й амінокислот допомогли ріпаку впоратися зі стресом після весняних заморозків. Також повідомлялося, які чинники найбільше впливають на якість зерна озимої пшениці і як їх кнтролювати.