Які особливості перезимівлі озимого ріпаку
Озимий ріпак – холодостійка рослина, утім, зимостійкість його слабка і залежить від сорту чи гібриду, температурних умов та загартування рослин перед входом у зиму. Загартування ріпаку краще відбувається у фазі кореневої розетки листя при температурі 5°С тепла протягом 10 днів і -3 С протягом наступних 5 днів.
На цьому наголошують фахівці компанії Lidea Seeds Україна на Фейсбук-сторінці компанії.
- Рослини, що не пройшли загартування (при пізніх строках сівби), гинуть при зниженні температури до -6…-8 °С.
- Добре загартовані рослини витримують зниження температури на глибині 1,5-2 см до -12…-14 °С.
- При сніговому покриві 5-6 см завтовшки і більше, озимий ріпак витримує морози до -23 … -25 °С.
- Озимий ріпак, що сформував розетку з 8-12 листків з діаметром кореневої шийки не менше 8-12 мм і довжиною стебла від 8 до 10 см, кореневу систему, яка сягає глибини 90-115 см (довжина головного стрижня кореня 15-20 см) переносить температуру на рівні кореневої шийки до -12…-16 °С, а за наявності снігового покриву 2-6 см – до -25…-30 °С.
Утім, озимий ріпак не витримує затоплення та льодової кірки. Посіви з недорозвиненою розеткою (4-5 листків), кореневою системою, що сягає менше 90 см (головний стрижень 7-9 см) гинуть при температурі -10°С.
Морозостійкість та зимостійкість озимих культур підвищують:
- здорові, не пошкодженні хворобами та шкідниками, рослини;
- достатнє забезпечення фосфорно-калійними елементами живлення;
- оптимальний розвиток культури перед осіннім завершенням вегетації.
Нагадаємо, за словами фермерів із різних регіонів України, нещодавні морози не мали критичного впливу на озимі.