Агрономія

Як вирощування широкого спектра культур допомагає втримати рентабельність, – досвід

вирощування культур

У сільгосппідприємстві «Чернігівеліткартопля» зосередилися на розвитку насінництва картоплі та вирощуванні широкого спектра сільгоспкультур, аби втримати рентабельність. Із загального земельного банку (2,3 тис. га) під соняшником тут 600 га, кукурудзою – 350, ріпаком – 300, просом – 200 га, гречкою та вівсом – по 100 га, під картоплею – 90 га, решта – під озимою пшеницею.

Про це розповів директор ПрАТ НВО «Чернігівеліткартопля» Ігор Шкурко в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer.

Також у господарстві сіють олійну редьку після збирання пшениці. Зелену масу використовують як сидерат, а насіння продають.

«Оскільки неможливо спрогнозувати, які культури будуть рентабельними в той чи інший рік, тож ми, як то кажуть, розкладаємо яйця в різні кошики. Така диверсифікація дає більше шансів отримати прибуток у підсумку», – зазначив аграрій.

За його словами, зі згаданого переліку культур торік після повномасштабного вторгнення довелося відмовитися тільки від кукурудзи.

«По-перше, вона потребує багато добрив, придбати які не було можливості, по-друге, були проблеми зі збутом (у нас попідривали всі мости, тож не було впевненості, що зерно вдасться вивезти), і по-третє, через окупацію посівна в нас почалася на місяць пізніше, тож сіяти кукурудзу було пізно. А вже цього року ми повернули її в сівозміну», – додав Ігор Шкурко.

Нагадаємо, науковці розрахували точки беззбитковості врожайності сільгоспкультур.