Як визначити рівень білка в пшениці
Білок пшениці є основним показником якості зерна в системі міжнародних стандартів.
Традиційним методом визначення вмісту білка (сирого протеїну) в зерні є хімічний метод К’єльдаля.
Оснащення лабораторій приладами системи Kjeltec дає можливість автоматизувати більшість операцій під час проведення такого аналізу хімічним методом і спростити роботу оператора.
За допомогою аналізатора Infratec визначення показників якості зерна проводиться експрес-методами, під час випробування основні компоненти зерна (протеїн, вода, жир тощо) поглинають електромагнітне випромінювання в спектрі ближнього інфрачервоного діапазону, зразки зерна не потребують подрібнення.
В Україні на елеваторах і хлібоприймальних підприємствах уміст сирої клейковини в зерні зазвичай визначають ручним методом, для оцінювання клейковини за якістю переважно використовують прилад ВДК-1 (шкала вимірювання від 0 до 120 од.).
Залежно від показників приладу клейковина належить до І, ІІ чи ІІІ груп. Аналогічно ручним методом визначають кількість і якість клейковини в борошні.
Існує методика визначення вмісту сирої клейковини в борошні на приладі Glutomatic (фірма Falling Number, Швеція).
Прилад має вбудований дозатор розчину, обладнання для замішування тіста та камеру для відмивання з електронним контролем за автоматичним виконанням операцій.
Додати коментар