Агрономія

Як різні культури реагують на рівень кислотності ґрунту

Як різні культури реагують на рівень кислотності ґрунту

Більшість культурних рослин краще розвивається за нейтральної або слабокислої реакції ґрунту. Різні рослини мають неоднаковий інтервал рН, сприятливий для їх росту й розвитку, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Група культур, до якої належать люцерна, конюшина, цукрові та столові буряки, ріпак, капуста, добре ростуть на близьких до нейтральних, нейтральних або слаболужних ґрунтах.

Чутливі до підвищеної кислотності озима та яра пшениця, ячмінь, кукурудза, горох, соняшник, огірки, цибуля.

Для деяких рослин — жито, овес, просо, гречка, помідори, льон – характерним є широкий інтервал рН, вони слабкочутливі до кислотності й можуть непогано рости за слабкої та середньої кислотності.

Картопля й люпин краще ростуть за кислої реакції та погано за лужної і навіть нейтральної.

Раніше повідомлялося, як зміна кислотності ґрунтів впливає на доступність поживних речовин.