Як осолонцювання зрошуваних ґрунтів впливає на врожайність
Найнебезпечнішим процесом на зрошуваних ґрунтах є осолонцювання як наслідок підвищеного вмісту поглинутого натрію та калію в складі ґрунтового поглинального комплексу, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Саме перевага іонів натрію та калію над іонами кальцію сприяє пептизації мулу, гідрофільності, трансформації і деградації мінеральної й органічної частин ґрунту. Цей процес повільно розвивається в автоморфних ґрунтах і посилюється за вторинного гідроморфізму.
Найвищі темпи осолонцювання мають ґрунти за використання обмежено придатної поливної води та близького залягання підґрунтових вод. Стадійність процесу сорбції в зрошуваних ґрунтах розпочинається з активного поглинання натрію в перші 2-3 роки зрошення, потім уповільнення й через 3-5 років – досягнення квазістаціонарного стану.
Установлено, що слабкий ступінь вторинної солонцюватості знижує врожайність основних культур на 15-20%, середній – на 20-30%, сильний – на 40-50% і більше.
Раніше повідомлялося, як тривале застосування крапельного зрошення впливає на ґрунт. А якість поливної води має слабкий вплив на ущільнення ґрунтів.