Як льодоутворення впливає на розвиток озимини
У рослині з високим умістом вільної води лід швидко поширюється, спричиняючи механічне ушкодження її клітин і тканин. У загартованих рослин озимини лід росте повільно, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Шкідливим для рослин також є і швидке танення льоду в ґрунті та рослинах, а велика кількість циклів замерзання-відтавання призводять до посилення пошкоджень через рекристалізацією льоду в клітинах, коли вода від маленьких кристаликів льоду мігрує до більших, викликаючи збільшення їх розмірів.
Ці більші кристали спричиняють механічне ушкодження клітин і тканин навіть тоді, коли попереднє замерзання не викликало ушкоджень – виживання заморожених тканин рослин залежить від здатності запобігати росту внутрішньоклітинних кристалів льоду.
Під час відлиг тривалістю понад п’ять діб у другій половині зими морозостійкість озимої пшениці зменшується на –2–3°С.
Раніше повідомлялося, як підвищити морозостійкість озимих зернових.