Агрономія

Як господарство на Рівненщині досягло ефективності у вирощуванні озимої пшениці

Озима пшениця у компанії «Агро-Консалтинг АВ» є однією з головних культур і займає більше половини угідь. Про особливості технології вирощування культури AgroTimes розповіли в господарстві.

Так, насіння пшениці обов’язково протруюють фунгіцидом й інсектицидом, використовуючи тільки оригінальні препарати – таким чином закладають фундамент під майбутній урожай.

Восени проводять передпосівну обробку гербіцидом, бо мають проблеми з бур’янами на пшениці.

Далі вносять послід, а дефекат дають за потреби. За вегетаційний період вносять 110 кг азоту, тричі підживлюють сульфатом амонію – по 100 кг/га.

Аміачну селітру вносять перший раз по мерзлоталому ґрунту (150 кг/га), другий – після репродукції трьох основних пагонів, які здатні сформувати великі колоски (якщо внести раніше, то рослина випускатиме більше пагонів і формуватиме невеликі колоски), третій – у період викидання колоса.

Фосфорні та калійні добрива не дають, бо ці елементи вже потрапили на посіви з курячим послідом.

Наступного року в господарстві планують замінити селітру на КАС, бо за сильного вітру вносити селітру досить складно, а КАС лягає рівномірно.

Навесні по пшениці застосовують регулятори росту, проводять ще одну гербіцидну обробку й уносять фунгіциди. Якщо весна дощовита, то обробляють потужними фунгіцидами по 5–6 разів, особливо ретельно місця, де рослини демонструють потужність, щоб таким чином підстрахувати врожай.

Інсектициди вносять тільки за потреби. Загалом у захисті рослин орієнтуються на стан рослин і поля, на погоду. У господарстві радять на полях поперемінно вносити препарати з різних хімічних груп, щоб не виникло резистентності.

Насіннєвого матеріалу використовують небагато – 250 – 130 кг/га. А перед збиранням урожаю обробляють посіви від бур’янів, бо тоді краще працює жатка.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!