Як господарство на Рівненщині досягло ефективності у вирощуванні озимої пшениці
Озима пшениця у компанії «Агро-Консалтинг АВ» є однією з головних культур і займає більше половини угідь. Про особливості технології вирощування культури AgroTimes розповіли в господарстві.
Так, насіння пшениці обов’язково протруюють фунгіцидом й інсектицидом, використовуючи тільки оригінальні препарати – таким чином закладають фундамент під майбутній урожай.
Восени проводять передпосівну обробку гербіцидом, бо мають проблеми з бур’янами на пшениці.
Далі вносять послід, а дефекат дають за потреби. За вегетаційний період вносять 110 кг азоту, тричі підживлюють сульфатом амонію – по 100 кг/га.
Аміачну селітру вносять перший раз по мерзлоталому ґрунту (150 кг/га), другий – після репродукції трьох основних пагонів, які здатні сформувати великі колоски (якщо внести раніше, то рослина випускатиме більше пагонів і формуватиме невеликі колоски), третій – у період викидання колоса.
Фосфорні та калійні добрива не дають, бо ці елементи вже потрапили на посіви з курячим послідом.
Наступного року в господарстві планують замінити селітру на КАС, бо за сильного вітру вносити селітру досить складно, а КАС лягає рівномірно.
Навесні по пшениці застосовують регулятори росту, проводять ще одну гербіцидну обробку й уносять фунгіциди. Якщо весна дощовита, то обробляють потужними фунгіцидами по 5–6 разів, особливо ретельно місця, де рослини демонструють потужність, щоб таким чином підстрахувати врожай.
Інсектициди вносять тільки за потреби. Загалом у захисті рослин орієнтуються на стан рослин і поля, на погоду. У господарстві радять на полях поперемінно вносити препарати з різних хімічних груп, щоб не виникло резистентності.
Насіннєвого матеріалу використовують небагато – 250 – 130 кг/га. А перед збиранням урожаю обробляють посіви від бур’янів, бо тоді краще працює жатка.
Додати коментар