Як «Агро-Регіон» оптимізував структуру посівів
У компанії «Агро-Регіоні» значущих змін у структурі посівних площ не здійснювали, тільки дещо оптимізували її.
Про це розповів головний агроном компанії Юрій Лисак в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer.
«Загальна площа під озимими – а це пшениця, жито, ріпак – у нас не змінилася. По факту ми тільки на 20% зменшили посівні площі кукурудзи, зокрема на Чернігів щині, де не маємо сушарок. Натомість на Київщині та Житомирщині, де розташовано наші елеватори, площі не змінювали», – зазначив агроном.
В компанії посіяли більше соняшнику. Ще 3% площ на Чернігівщині лишили під пар – це найгірші поля, нові, в розробку яких треба вкладати немалі сили й кошти. Тому вирішили поки що не вводити їх в експлуатацію, а восени посіють там ріпак. Крім того, планово посіяли ярий ячмінь.
На переконання головного агронома, щоб вводити нові культури в сівозміну, потрібно мати вже напрацьовану технологію. Наприклад, у холдингу ніколи не вирощували просо чи гречку. До того ж під ці культури треба мати окремі склади. Тому меншим господарствам простіше ввести їх у сівозміну. Та й насіння нині дуже дороге, тож, якщо потрібну кількість закуплено восени, щось докупати навесні – нераціонально.
Нагадаємо, загалом в Україні станом на 12 травня ярими культурами уже засіяли 8,887 млн га.