Внутрішнє перероблення ріпаку в 2017/18 МР упало попри зростання його врожаю
Попри зростання в 2017/18 маркетинговому році врожаю ріпаку, його внутрішнє перероблення не лише не збільшилося, а ще й скоротилося.
Воно склало 140 тис. тонн, що на 12% менше, ніж у попередньому сезоні, пише в газеті «АгроМаркет» аналітик олійного ринку «АПК-Інформ» Юлія Іваницька.
За її словами, цей показник став мінімальним за минулі п’ять сезонів, хоча потенціал переробки ріпаку був набагато вищим, оскільки пропозиція олійної зросла практично удвічі.
«Причина очевидна: високий попит на сировину ріпаку передусім із боку країн ЄС – вони завантажують свої переробні потужності й користуються перевагою придбати прийнятний за ціною український товар», – зауважила експерт.
Вона підкреслила, що це дає підтримку експортним цінам, які стають високими та знижують маржинальність переробки.
Через це в сезоні, що завершився, в сегменті переробки працювали лише десяток компаній. Найпотужніші з них – «Оліяр» (43% обсягу переробки), «Вінницький ОЖК» (24%), «ГрадОлія» (9%), «АДМ Іллічівськ» (7%) і «ЗахідАгро інвест» (4%).
Нагадаємо, що в 2017/18 МР урожай українського ріпаку досягнув десятирічного максимуму.
Додати коментар