Агрономія

Властивості ґрунту впливають на розвиток хвороб цукрових буряків

Властивості ґрунту впливають на розвиток хвороб цукрових буряків

Механічні (структура) та фізико-хімічні властивості ґрунту (кислотність ґрунтового розчину, вміст гумусу) впливають на ураження цукрових буряків хворобами.

На важких за механічним складом безструктурних ґрунтах буряки сильніше уражуються хворобами, зокрема коренеїдом, хвостовою гниллю, тут частіше спостерігається азотне голодування й інші його типи.

Крім цього, на розвиток хвороб впливає реакція ґрунту. У разі кислої реакції ґрунтового розчину посилюється ураженість цукрових буряків коренеїдом, фузаріозною, червоною й іншими видами гнилей.

Розвиток коренеїда на ґрунтах, що мають кислу реакцію, посилюється тоді, коли проростки уражуються грибами – фузаріями.

Також розвиток хвороб (нерідко навіть епіфітотійний) значною мірою залежить від сортових особливостей рослин. Тому для обмеження їх поширення культура стійких сортів має важливе значення.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!