Агрономія

Утілення концепту «від поля до столу» займе у ПСП ім. Т. Г. Шевченка кілька років

Утілення концепту «від поля до столу» у ПСП ім. Т. Г. Шевченка триватиме кілька років.

Про це повідомив Володимир Метельський, генеральний директор ПСП ім. Т. Г. Шевченка.

«Перехід від інтенсивного сільського господарства до органічного виробництва замкнутого циклу передбачає переведення рослинництва (зокрема, виготовлення кормів), тваринництва, виробництво вермикомпосту й переробку сировини, — пояснив він. — Крім того, переведення на органіку досить невігідно з фінансового боку. Тому перехід відбувається поетапно».

Планується, що через п’ять років усі угіддя переведуть під органічне землеробство. Цей час використають для нарощення обсягів виробництва вермикомпосту.

Паралельно готують підґрунтя для сертифікації тваринництва — зокрема, відпрацьовують технології виготовлення кормів і годівлі тварин. «За швидкого переходу на органічне тваринництво можна наразитися на дуже багато серйозних ризиків, тому діємо поступово», — пояснює .

Худобу годують кормами, вирощеними на «перехідних» полях і аналізують зміни у засвоєнні раціону та стані здоров’я тварин, відстежують вплив кормів на якість м’яса, прораховують собівартість вирощування.

Через три роки агропідприємство планує постачати на внутрішній ринок сертифіковану органічну телятину, баранину й м’ясо козенят і продукти переробки з них.