Агрономія

Урожайність гречки в «Астарті» значно перевищує показники минулих років

Урожайність гречки в «Астарті» значно перевищує показники минулих років

В компанії «Астарта» жнивують гречку. Перші результати зібраного збіжжя тішать: на деяких територіях врожайність сягає 2 т/га, що значно перевищує нормативні показники минулих періодів, які коливалася на рівні 1,5-1,6 т/га.

Про це повідомили на Фейсбук-сторінці компанії.

Цьогоріч у компанії збільшили площі посівів цієї культури до понад 1 тис. га.

«У попередні роки гречка не мала такої економічної привабливості та рентабельності, як цьогоріч. Можливо, через те, що ринок був стабільним та перенасиченим, тому не було широких можливостей для збуту. Нею займалися переважно бджільницькі господарства або ті, хто вирощують органічну продукцію (для виробництва дитячого харчування), – зазначив головний агроном компанії Роман Павлик. – Але війна внесла свої корективи. Коли на перший план вийшла проблема забезпечення продовольством людей на постраждалих територіях, військових, виявилося, що саме гречка – проста, легка в приготуванні і ситна, гарно підходить і для різних консервів, і напівфабрикатів. Тому попит на неї зріс».

Важливо, що доволі пізні та розтягнуті строки посіву гречки дають велику варіативність для агровиробників, насамперед як страхової культури – в цілях пересіву загиблої основної.

Фахівці називають й інші переваги вирощування гречки. Вона є агрономічно цінною культурою: пізній посів і доволі ранній збір дають змогу рано звільняти площу та підготувати ґрунт під наступну культуру, водночас вона є добрим попередником у сівозміні.

Гречка невибаглива. Не потребує особливого захисту від бур’янів і шкідників, оскільки конкурує з бур’янами. Причиною цьому є активний стартовий ріст гречки та швидке закриття міжряддя. Так, цьогоріч при вирощуванні гречки в Астарті на 80% площі обійшлися без засобів захисту рослин, або з мінімальною їхньою кількістю. Відповідно, через це можна вважати її умовно екологічною культурою.

Гречка є гарною післяжнивною культурою. Оскільки її сіють пізно, то можна використовувати площі, що звільняються в травні після покосів зеленої маси жита, яке вирощується на корм худобі. Таким чином, можна отримати два врожаї на одній земельній ділянці.

Нагадаємо, переробники за кілька днів знизили вартість закупівлі гречки удвічі.