Агрономія

Урожай починається з комбайна і якості збирання попередника – фермер

Урожай починається з комбайна і якості збирання попередника – фермер

Урожай починається з комбайна, з якості його роботи зі збирання попередника – подрібнення соломи, рівномірного розподілення її по полю, висоти зрізу стерні, величини втрат зерна. Щоб забезпечити якісну роботу комбайна, агроном повинен контролювати ці чотири показники.

Таким досвідом поділився директор СТОВ «Васюти» Геннадій Гадзовський у журналі The Ukrainian Farmer.

«Якісно налаштована техніка рівномірно подрібнює і розподіляє по полю рештки попередника, тож вони не заважають наступній культурі в наступних технологічних операціях. Купи нерозподілених решток соломи на полі – це мертві зони для наступної культури, це гарантоване закорковування органів знарядь ґрунтообробітку і сівалки», – зазначив Геннадій Гадзовський.

За його словами, через несправний комбайн 20-50% врожаю лишається на полі, а навесні проростає падалиця і потребує додаткових витрат на ЗЗР. Особливо, якщо це Експрес-гібриди соняшнику, які можна прибрати тільки дорогими хімічними препаратами.

Раніше повідомлялося, як оптимізували систему захисту культур у господарстві «Васюти». Нагадаємо, у гоосподарстві також поділилися дієвим та ефективним методом унесення карбаміду.