Агрономія

У несприятливі роки no-till дає вдвічі вищу врожайність, ніж «класика», – досвід

Господарство «Агродім», що в Кіровоградській області, пише три роки тому зробило вибір на користь ощадних технологій, перейшовши на no-till. І одразу побачили економічний результат, пише журнал The Ukrainian Farmer.

«Урожайність культур така сама, як за традиційної технології – можемо порівняти, бо половина наших площ поки що під оранкою, натомість виробничі витрати менші. Особливо ці переваги помітно в несприятливі роки», – зазначив керівник компанії Андрій Коломоєць.

Так, посушливого і спекотного 2020 року соняшник після кукурудзи в господарстві уродив за класикою 0,8-1 т/га, а «по нулю» – 2 т/га. Кукурудза по оранці дала 2,5 т/га, на no-till – 4 т/га.

Натомість торік за більш-менш достатньої кількості опадів різниці у врожайності не було: соняшнику отримали 3 т/га, кукурудзи – 7 т/га, що для Центральної України – непоганий показник.

Нагадаємо, цей рік може стати поштовхом до переходу на ресурсоощадні технології.