«Теллус-Юг» відмовляється від вирощування кондитерського соняшнику
Фермерське господарство «Теллус-Юг» (Херсонська область) планує відмовитися від вирощування кондитерського соняшнику через перевиробництво.
Про це журналу The Ukrainian Farmer розповів власник «Теллус-Юг» Андрій Щедрінов.
За його словами, кондитерський соняшник вигідніше вирощувати, ніж олійний, адже зазвичай ціна на нього зазвичай удвічі вища. Однак ринок другий рік поспіль «перегрітий»: минулорічний урожай господарство допродує досі, до того ж, ціни на насіння знизилися з 16 тис. грн до 12 тис. грн.
Ще одна причина відмови від вирощування цієї культури – низька врожайність: у 2018 році серпнева спека й вологість повітря менша за 15% призвели до того, що пилок став стерильним і рослини не запилилися. Насіння було дрібним, сухим і щуплим, а врожайність нижчою за середній показник по Україні.
Фермер планує вивести соняшник із сівозміни й додати озимий горох, сочевицю та білу гірчицю.
Андрій Щедрінов, що загалом вирощування будь-якої нішової культури є доволі ризикованим.
«Як тільки фермери центральної України захоплюються будь-якою культурою, вони різко збільшують посівні площі під нею й обвалюють ринок. У гонитві за надприбутками вони самі не отримують очікуваного й іншим не дають заробити», – зауважив директор «Теллус-Юг».
Додати коментар