Агрономія

Собівартість вирощування пшениці на 30–40% вища, ніж кукурудзи, – досвід

Собівартість вирощування пшениці на 30–40% вища, ніж кукурудзи, – досвід

В агрохолдингу Cygnet порахували, що собівартість вирощування пшениці на 30-40% вища, ніж кукурудзи. Відтак, озимої пшениці тут сіють небагато, до 3 тис. га, бо сівозміна традиційно складається з кукурудзи, сої, цукрових буряків.

Про це розповів директор з рослинництва холдингу Юрій Борідченко в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer.

«Пшениця потребує набагато інтенсивнішого живлення. Маржинальність пшениці за однакових умов вирощування суттєво менша, ніж кукурудзи», – пояснив фахівець.

Відтак, пшениця в сівозміні агрохолдингу присутня насамперед як попередник під цукрові буряки та для розрахунків із пайовиками. Отримують урожай 6-7 т/га, що не є збитковим.

«Щодо ярої пшениці ми маємо гіркий торішній досвід – отримали суттєво менший урожай, ніж озимої. Взагалі, зважаючи на меншу врожайність ярої пшениці проти озимої, я не думаю, що вона суттєво замістить кукурудзу. Навіть у західному регіоні, де достатньо вологи для отримання 5-6 т/га», – додав Юрій Борідченко.

Нагадаємо, Cygnet має намір цього року засіяти кукурудзою 16 тис. га.