Що найбільше впливає на потенціал врожайності поля
У більшості випадків неоднорідність потенціалу врожайності (зон продуктивності) поля зумовлює нерівномірний рельєф (близько 85%), що впливає на розподіл вологи. Відтак, перед застосовуванням диференційованого підходу, необхідно навчитися працювати з рельєфом.
Про це розповів заступник гендиректора ІМК з технічних питань та інновацій Богдан Кривіцький під час Всеукраїнського практичного форуму Digital Farming.
Другим фактором у формуванні зон продуктивності є вміст органічної речовини, кислотність і наявність певних елементів. Визначити розподіл цих показників можна за картами яскравості ґрунту, сформованих на основі супутникових знімків або знімків із дрона.
Також для диференційованого підходу необхідно мати карти врожайності та вегетації.
Накладаючи всі ці шари одне на одного (карти врожайності за максимальну кількість років + карти рельєфу та яскравості ґрунту + індекс вегетації NDVI за останні 3-5 років), можна отримати карту продуктивності поля та побудувати карту-завдання для диференційованого висіву або внесення добрив.
«Як ми контролюємо правильність того. що робимо? У процесі створення карт закладаємо контроль і формуємо інвертовану мікрозону – зворотний контроль. Тобто в зоні, що має високий потенціал урожайності ми робимо низьку норму та навпаки, щоб подивитися, як культура поведе себе в тому, чи іншому випадку. Адже факторів, що впливають на результат дуже багато. Тому експериментувати потрібно на своєму полі, використовуючи свою технологію та свої конкретні гібриди кукурудзи, бо вони також абсолютно по-різному реагують на ваші дії у диференційованому підході», – зауважує Богдан Кривіцький.
Нагадаємо, не всі поля придатні для диференційованого підходу.