Агрономія

Пшениця і соя в комплексі забезпечують оздоровлення ґрунту, – досвід СФГ «Істок»

У господарстві «Істок» на Київщині, що працює за технологією no-till, щороку половину посівних площ ділять порівну пшениця і соя, адже в комплексі ці культури дають найкращий баланс азоту і вуглецю у пожнивних рештках, що є дуже важливою складовою оздоровлення ґрунту.

Про це розповів Євгеній Канарейкін, керівник СФГ «Істок» у ході конференції «День Агронома».

За його словами, саме така структура посівних площ, в якій на сою і пшеницю щороку припадає по 25%, забезпечує баланс складових здорового ґрунту. А, за даними американського спеціаліста з родючості ґрунтів Ніла Кінсі, здоровий грунт – це, зокрема, таке співвідношення елементів: кальцій – 60-70%, магній – 10-20% (у сумі кальцію й магнію має бути 80%), калію – 3-5%, водню – 10-15%.

«Аби no-till працював, у цій технології важлива сівозміна. І якщо з точки зору класичного землеробства сівозміна – це чергування сільгоспкультур, то з точки зору no-till – це чергування коренів», – зауважив Євгеній Канарейкін.

Він також додав, що, крім обов’язкових 25% сої у сівозміні, в господарстві щороку здійснюють покривний або пожнивний підсів люцерни або конюшини.

Нагадаємо, урожайність кукурудзи після конюшини в СФГ «Істок» була вдвічі вищою, ніж після соняшнику. Як повідомлялося, «Агро-Консалтинг АВ» застосовує мульчування для оздоровлення ґрунту. Також повідомлялося,що екологічно чисте землеробство треба починати з оздоровлення ґрунту