Агрономія

«Промінь Галичина» формує сівозміну так, аби рівномірно розподілити роботи в полі впродовж сезону

вирощування культур

У господарстві «Промінь Галичина», що обробляє землі на Хмельниччині (входить до Групи компаній «Агропросперіс»), під озиму пшеницю цього року відвели 40% площ, а під озимий ячмінь – 20%. І ще під озимий ріпак 660 га із 5 тис. га оброблюваних площ. Тобто загалом під озимим клином більша частина посівних площ.

Про це розповів генеральний директор сільгосппідприємста Олександр Бурейко в інтерв’ю для журналу The Ukrainian Farmer.

Як пояснив пан Олександр, таку структуру посівів формують для того, аби зменшити навантаження на техніку та людей і рівномірно розподілити роботи в полі впродовж сезону. Для сівби озимих зернових вологи в ґрунті достатньо, тож посівна йде за планом.

Під час сівби озимих пшениці та ячменю працюють із фосфорними добривами, а також у рядок вносять амофос та поліфоску нормою до 100 кг/га.

Диференційоване внесення добрив у господарстві поки що не застосовують, але його впровадження – у найближчих планах. Натомість нині норми розраховують за методом винесення елементів живлення, враховуючи коефіцієнти використання поживних речовин різними культурами. А контрольний аналіз ґрунту проводять раз на три-чотири роки.

Фахівець також розповів, як не перевитрачати препарати захисту рослин без потреби і вважає з власного досвіду, що карбонати варто застосовувати навіть на слабокислих чи близьких до нейтральних ґрунтах.