Агрономія

Під час зберігання зерна в ангарі дуже важливою є вентиляція

Під час зберігання зерна в ангарі дуже важливою є вентиляція

Можливість вентиляції є однією з основних технологічних умов зберігання зерна в ангарі.

Якщо йдеться про кількадесят тонн зерна і в ангарі є достатньо вільного місця, то провітрити його можна, пересипавши з однієї купи в іншу.

Водночас якщо сховище максимально заповнене, без системи активної вентиляції не обійтися. Для цього ззовні монтують вентиляційну установку з потужним вентилятором, від якої всередину ангара прокладають спеціальні повітроводи.

У насипних сховищах зазвичай на підлозі монтують напівкруглі гофровані вентиляційні канали, через які в зерновий насип «вдмухується» зовнішнє повітря. Таке активне вентилювання зберігає якість зерна, видаляє з нього вуглекислий газ і запобігає ураженню комахами.

Розміри вентиляційних каналів розраховуються виходячи з обсягу зерна у сховищі.

Для зменшення рівня запиленості, який спричиняє така вентиляція, в ангарі встановлюють аспіраційні установки.

У дуже великих ангарах обладнують систему припливновитяжної вентиляції, що подає атмосферне повітря всередину й видаляє забруднене повітря з нього. Часто також установлюють резервну систему витяжної вентиляції.

Головна вимога – повна захищеність вентиляційного устаткування від потрапляння пилу та електробезпечність, оскільки зерновий пил є вибухонебезпечним.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!