Агрономія

Озонування є дуже перспективним методом зберігання сільгосппродукції

Озонування є дуже перспективним методом зберігання сільгосппродукції

Одним із перспективних методів поліпшення умов зберігання сільськогосподарської продукції є озонування, засноване на використанні окисних і біоцидних властивостей озону.

Воно виявляє фунгіцидну й бактерицидну дію, сприяє дезінфекції сховищ і тари, дезодорації повітря. Озон однаково ефективно руйнує бактерії, віруси, гриби та інші мікроорганізми.

Установлено, що він безпосередньо впливає на цитоплазму і ядерну структуру клітин бактерій, викликаючи припинення активності складних органічних речовин білкової природи – ензимів.

Віруси знешкоджуються за повного окислення їх матерії, яка складається з білка та однієї з нуклеїнових кислот.

Після обробки мікоцидний ефект сягає 95-97%, бактерицидний – 97-99%. Інактивація патогенних мікроорганізмів відбувається в 15-20, а спорових форм бактерій – у 300-600 разів швидше, ніж за обробки хлорвмісними препаратами.

При цьому резистентність (тобто звикання) до озону не виникає.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!