Агрономія

Органічні добрива можуть спричинити конкуренцію за елементи живлення

Органічні добрива сприяють покращенню родючості ґрунту, поліпшенню його фізичних властивостей, збереженню вологи, відновленню запасу всього спектра поживних речовин. У той самий час унесення органічних добрив супроводжується стимуляцією активності ґрунтової мікрофлори, що може спричинити конкурентні явища за елементи живлення між рослиною і мікроорганізмами.

На цьому наголосила Яна Погромська, науковий співробітник ДП «ДГ Донецьке» ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського» НААН, у своїй статті у журналі The Ukrainian Farmer.

«Ризик таких проявів залежить від багатьох зовнішніх чинників, – зазначила науковиця. – Ми спостерігали зменшення вмісту рухомого азоту під культурами суцільного висіву на другий і навіть на четвертий рік після внесення гною під зяблеву оранку».

Особливо ризикованою виявилася довга прохолодна весна для ячменю ярого, навіть на фоні застосування продукту переробки гною вермікомпосту з регульованим складом мікрофлори.

Хоча за короткого і посушливого весняного періоду вдалось отримати приріст урожаю зерна без ускладнень.

Нагадаємо, в «Агрейн» розповіли про ефективну систему внесення органічних добрив.