Органічне господарство «Ярошенко» відкорегувало термін сівби озимої пшениці
У фермерському господарстві «Ярошенко», що займається органічним землеробством (Полтавська обл.), озиму пшеницю сіють у другій-третій декаді вересня.
Наразі це оптимальні строки для проведення цієї операції в умовах глобальної зміни клімату, пише журнал The Ukrainian Farmer.
«Якщо перший осінній місяць видається сухим, термін сівби можемо пересунути на перші дні жовтня», — додав директор СФГ «Ярошенко» Володимир Ярошенко.
Попередником цієї культури зазвичай виступає пшениця, деколи її сіють після гречки, сої чи проса. Перед сівбою на полі подрібнюють стерню.
Сіють за допомогою стерньової сівалки, заглиблюючи насіння у ґрунт на 5–6 см.
Після сівби двічі проводять боронування та роблять три міжрядні обробітки — так боряться з бур“янами, які можуть «заглушити» молоді рослини.
Якщо весна випадає малосніжна, на полі «нарізають» пагорби для снігозатримання.
Основні заходи з догляду за посівами проводять навесні.
На полях фермер застосовує безплужний комбінований обробіток ґрунту (для цього відповідні агрегати — плоскоріз і чизель). Використання безплужного обробітку грунту дозволяє економити час і ресурси.