Агрономія

Обсяг недобору врожаю сої через хвороби залежить від різних чинників

Обсяг недобору врожаю сої через хвороби залежить від різних чинників

Протягом вегетації сої їй загрожує ураження різними патогенами, яке може суттєво знизити врожай культури.

Зокрема, збудники фузаріозного і вертицильозного в’янення, вугільної гнилі, бактеріального в’янення закупорюють судини інфікованої рослини, внаслідок чого порушується постачання рослин водою і поживними речовинами.

Крім цього патогени виділяють токсини, які отруюють рослинний організм. Уражені рослини зазвичай в’януть і гинуть або відстають в розвитку й утворюють дрібне і здеформоване насіння.

Величина недобору врожаю залежить від фази розвитку рослин на момент зараження, стійкості сорту та погодних умов і може сягати до 50% і більше.

Шкідливість хвороб сої можна звести до невідчутного економічного рівня запровадженням інтегрованого захисту культури.

Він базується на науково обґрунтованому керуванні фітосанітарним станом соєвих полів за максимального використання природних регуляційних чинників агроценозу посівів.

Плануючи та організовуючи проведення профілактичних заходів проти хвороб у всіх ланках технології вирощування культури, слід керуватися даними фітосанітарного стану посівів сої минулого року й даними прогнозу ймовірного розвитку хвороб поточного року.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!