Обґрунтовано причини розширення посівних площ озимого ячменю у південному Степу
Посівні площі під озимим ячмінем на території південного Степу за останні роки постійно розширюють. Цьому факту є ряд пояснень, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Перш за все, ячмінь озимий має коефіцієнт водоспоживання на формування одиниці ваги зерна суттєво менший у порівнянні з пшеницею озимою: 600 – 700 м3/т і 900 – 1000 м3/т відповідно.
За останні 15 років під впливом глобального потепління загибелі посівів культури взимку не відмічалось.
Доцільність введення більшої частки ячменю озимого у структуру посівного клину продиктовано зниженням навантаження при виконанні робіт у період осінньої сівби і обмолоту зерна озимих зернових культур через неодночасність настання оптимальних строків виконання цих агрозаходів у культур.
Немаловажно, що закупівельні ціни на зерно пшениці і ячменю озимих різняться у межах 500 – 600 грн/т, а зважаючи на продуктивність культур, стає очевидною перевага ячменю озимого над пшеницею озимою.