Агрономія

Невеликі дози саліцилової кислоти можуть поліпшити морозостійкість рослин, - дослідження

Дослідник з Університету штату Айова знайшов недорогий природний спосіб поліпшити здатність рослин витримувати морози і підвищувати рівень антиоксидантів в сільськогосподарських культурах.

Про це повідомляється на сайті Iowa State University.

В основу його досліджень лягла всім відома саліцилова кислота, яка на сьогодні використовується у виробництві медичних препаратів. Вже давно було відомо, що навіть незначна кількість саліцилової кислоти може сприяти поліпшенню стійкості рослин до певних біотичних стресів, таким як хвороботворні мікроорганізми.

Професор Раджив Арора, фізіолог рослин зі штату Айова припустив, що та ж сама хімічна сполука може підвищити у рослин стійкість до екологічних, абіотичних стресів, як, наприклад, низькі температури.

Використовуючи шпинат у якості піддослідної рослини, він і його дослідницька група довели, що невеликі дози саліцилової кислоти можуть поліпшити морозостійкість рослин. Крім того, така ж обробка збільшила протиокислювальні показники рослин.

«Заморозки і наступні відлиги є одними з чинників, що впливають на розвиток і врожайність сільськогосподарських культур. Створити морозостійкі рослини за допомогою селекції – довгий і трудомісткий процес. Ми виявили, що дуже малі дози саліцилової кислоти підвищують морозостійкість рослин протягом кількох наступних днів після обробки», – зазначив Раджив Арора.

У серії експериментів вчені використовували два підходи: суб-зрошення і некореневе застосування саліцилової кислоти для обробки шпинату, вирощеного в камері з контрольованим мікрокліматом. Вони використовували гібридний сорт «reflect», який забезпечував просту у вивченні і порівнянні популяцію однорідних рослин.

У лабораторії дослідники поступово знижували температуру, щоб імітувати умови, максимально наближені до природних заморозків. Вони виполбовували рослини за чотирьох різних температур промерзання і вивчали сходи протягом тривалого періоду часу, щоб побачити, як довго триває ефект.

Фахівці додатково випробували чотири різні концентрації саліцилової кислоти. Дослідники вивчали ріст рослин під час заморозків із наступним пошкодженням сходів, оцінюючи рослини візуально й аналізуючи тканини листя для вимірювання кількості рослинних клітин.

«Результати трохи відрізнялися, але рослини, оброблені саліцилової кислотою, завжди були більш морозостійкими, ніж необроблені. Кислота забезпечувала захист протягом мінімум чотирьох днів, поступово зменшуючи свою дію. Жодна з її концентрацій не чинила суттєвого шкідливого впливу: найвищі концентрації незначно знижували зростання листя, але це невеликий вплив послаблювалося, оскільки рослини продовжували зростати», – зауважив Раджив Арора.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!