Неправильне збирання цукрових буряків спричиняє їх гниття
Під час традиційного збирання цукрових буряків відбувається ненавмисне створення сприятливих умов для гниття коренеплодів.
Так, за механізованого збирання, а також застосування високопродуктивних навантажувачів частина врожаю травмується, а травмовані коренеплоди уразливіші до збудників гнилі.
Особливо небезпечним чинником, що може призвести до зниження стійкості коренеплодів до гнилі, є їх прив’ялення, тому такі буряки слід збирати та зберігати окремо від інших.
Також в окремих місцях зберігання буряків може накопичуватися значна кількість гички та бур’янів, які загнивають найпершими й розповсюджують хворобу на коренеплоди.
Крім цього, втрата вологи при зберіганні спричиняє посилене дихання коренеплодів, що веде, з одного боку, до зменшення запасів цукру в них, а з іншого – до втрати ними стійкості.
Оскільки цукрові буряки – це насамперед продукт для переробки в харчовій промисловості, існують обмеження щодо вмісту в них пестицидів. Відтак хімічні препарати з метою профілактики хвороб коренеплодів майже не застосовують.
Додати коментар