Неналежні умови транспортування призводять до значних втрат томатів
Після збирання плоди томатів потрібно якнайшвидше підготувати до транспортування, щоб мінімізувати їх втрати.
Для завантаження плодів у транспортний засіб від збирання томатів має минути не більше 24 годин. Більші затримки з відвантаженням продукції призводять до істотних природних втрат.
Втрати під час транспортування томатів у непідготовлених умовах можуть становити: за 24 години – 2,5%, 48 годин – 7,1%, 72 години – 11,5%.
Спочатку плоди потрібно довести до кондиційного стану та упакувати, після чого – охолодити до температури, що відрізняється максимум на 2 °С від оптимальної, рекомендованої для певної групи стиглості.
Щоб уникнути утворення конденсації водяної пари на томатах, рекомендовано попередньо охолоджувати транспортний засіб, в якому буде транспортуватися продукція.
Оптимальна температура транспортування плодів залежить від їх ступеня стиглості. Плоди молочного ступеня стиглості транспортують за температури 12-13 °С, світло-рожевого – 10–12 °С, від рожевого до світлооранжевого – 9–10 °С, від оранжевого до світло-червоного – 8–10 °С, червоного – 6–8 °С.
Додати коментар