Недостатня вологость ґрунту знижує стійкість цукрових буряків до низки хвороб
Надлишок вологи погіршує аерацію й викликає закисання ґрунту, що спричиняє ослаблення рослин цукрових буряків і зниження їхньої стійкості проти загнивання коренеплодів.
Більшість грибів і бактерій, що спричиняють розвиток низки хвороб цукрових буряків, краще розвиваються за підвищеної вологості.
У багатьох із них, які за своїм філогенетичним походженням близькі до водних мікроорганізмів, деякі фази розвитку відбуваються безпосередньо у воді.
Водночас зниження вологості ґрунту до 30% і менше від повної вологомісткості призводить до втрати рослинами тургору.
Це зумовлює зниження стійкості цукрових буряків проти таких хвороб як коренеїд (спричинений темноколірними видами грибів, фузаріями й ризоктонією), фомоз, еризифоз, хвороб голодування.
Додати коментар