Агрономія

Названо простий спосіб підвищення урожайності сої та якості врожаю

Основою типового інокулянта для сої є штами симбіотичних азотфіксуючих бактерій виду Bradyrhizobium japonicum. Втім, останнім часом вкористовуються й інші види бактерій для інокуляції, тому слід звертати увагу на нові штами інокулянтів.

Про це розповіла Ірина Подгурська (ТОВ “Інститут Агробіології”) в ході Дискусійного Соєвого Клубу.

За її словами, можна вокристовувати й одразу кілька інокулянтів. Крім того, можливе поєднання інших мікроорганізмів з симбіонтами сої.

Наприклад, поєднання бактерій Bradyrhizobium japonicum із Azospirillum brazilense дає змогу підвищення урожайності сої до 16%.

«Ауксини Azospirillum brazilenseсприяють росту кореневої системи, а отже, покращується водне та мінеральне живлення сої, з’являється стійкість до посухи», – зазначила Ірина Подгурська.

Крім того, покращується якість урожаю: вміст білка (до 5,6%), маси 1000 насінин (до 34,7%), схожість насіння (до 3,3%).

Раніше було названо найпопулярніші в Україні сорти сої.