Агрономія

Названо переваги вирощування ярого ріпаку

Названо переваги вирощування ярого ріпаку

Ярий ріпак успішно культивують у зонах, ризикованих щодо вирощування озимого ріпаку. Він є також доброю страховою культурою в роки, коли озимий ріпак вимерзає, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Найвищі врожаї ярого ріпаку отримують після картоплі, кукурудзи, цукрових буряків, озимої та ярої пшениці, ячменю, зернобобових культур і багаторічних трав. Якщо в сівозміні вирощують цукрові буряки, то розрив у часі між посівами ріпаку збільшується до 5-6 років.

Ярий ріпак є відмінним попередником у сівозміні. Хоча проникнення кореневої системи не таке глибоке, як в озимого ріпаку, проте через високу щільність рослин у верхньому шарі ґрунту, як порівняти з озимим ріпаком, він краще закриває поверхню ґрунту.

Рослинні рештки після збирання значно дрібніші й тому краще віддають поживні речовини для наступної культури в сівозміні. Ярий ріпак лишає після себе пухкіший ґрунт, тим самим створюючи оптимальні передумови, що сприяють здійсненню мінімального обробітку ґрунту для наступної культури.

Нагадаємо, волога є головним обмежувальним чинником за вирощування ярого ріпаку.