Агрономія

Названо чинники підвищення урожайності соняшнику в останні кілька десятиліть

Урожайність соняшнику протягом останніх років зростала за рахунок кількох чинників: селекції, нових технологій, використання нових ЗЗР та зміни клімату, зокрема, зниження гідротермічного коефіцієнта (ГТК).

Про це розповів співзасновник та селекціонер ВНІС Ярослав Парій в ході конференції «День Агронома».

За його словами, у період з 2000 по 2006 рік в Україні був провал в урожайності соняшнику через сильний розвиток найбільш небезпечних для цієї культури хвороб – сірої та білої гнилі, а також фомопсису. Це було спричинено великою кількістю опадів та високим ГТК.  

«Починаючи з 2007 року середня урожайність гібридів соняшнику зростала, а погодні умови ставали більш посушливими. У цьому зростанні врожайності є складова селекції, нових технологій, використання нових ЗЗР, а також зміна погодних умов на більш сприятливі для вирощування соняшнику», – зазначив Ярослав Парій.

Він також додав, що період посилення хвороб дав змогу відібрати більш стійкі генотипи і це також стало складовою підвищення урожайності соняшнику.

Нагадаємо, на урожайність соняшнику більше впливає холодостійкість гібрида, ніж строки сівби. Крім того, внесення азоту та фосфору під час передпосівної культивації підвищує урожайність соняшнику.