Найпоширенішими небезпечними чинниками в зерні є пестициди і діоксини
Серед найнебезпечніших чинників, які найчастіше зустрічаються в зерні, є пестициди та діоксини.
Про це зауважив радник президента Української зернової асоціації з питань харчової та кормової безпеки Вадим Турянчик.
Він підкреслив, що діоксини – це дуже небезпечний канцероген, який можна внести безпосередньо під час сушіння зерна.
«Багато виробників не задумуються над тим, що сушарка може вплинути на безпечність продукції, але це факт», – сказав він.
Пестициди ж можуть бути внесені на будь-якому етапі виробництва продукції, навіть під час зберігання зерна.
Крім цього, до небезпечних хімічних чинників, поширених у зерні, належать мікотоксини, радіонукліди, нітрати, мастильні матеріали, залишки миючих та дезінфікуючих засобів тощо.
Серед фізичних чинників зустрічається каміння, метал, деревина, скло і твердий пластик, елементи технологічного оснащення, обладнання тощо.
Додати коментар