Найкращим попередником органічного ріпаку є горох
Ферма Бента Йенсена, що на Півдні острова Зеландія (Данія), вирощує органічний ріпак з середньою врожайністю 3,5 тонн/га.
Таких результатів досягнуто, зокрема, завдяки ефективній сівозміні. Ріпак висівають на тій самій площі тільки один раз на шість років.
Попередником органічного ріпаку обов’язково є горох: він забезпечує хорошу родючість ґрунту та його задовільний санітарний стан в умовах відсутності хімічного захисту.
Також у сівозміні є трави та конюшина, які вирощують на насіння – вони виконують роль біозахисту й насичують ґрунт азотом.
Горох у господарстві називають найкращим попередником органічного ріпаку. Його збирають зеленим наприкінці червня. Після цього поля відразу дискують, а згодом орють. Таким чином забезпечується контроль бур’янів – особливо однорічних лучних трав.
Після оранки ґрунт знову дискують й ущільнюють котками, готуючи до сівби.
Додати коментар