Агрономія

На Вінниччині фіксують аномально низький вміст клейковини у зерні пшениці озимої

На Вінниччині фіксують аномально низький вміст клейковини у зерні пшениці озимої

За спостереженнями науковців Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН характерною особливістю цього року є аномально низький вміст клейковини у зерні пшениці озимої на більшості території Вінницької області.

Про це йдеться в аналітичній довідці НААН щодо агрокліматичних умов та фітосанітарного стану сільгоспкультур.  

Серед складного комплексу причин, що обумовили це негативне явище, на їх думку є:

  • складна структура ґрунтового покриву (низький вміст гумусу, підвищена кислотність);
  • хронічний дефіцит ґрунтової вологи на всіх етапах органогенезу;
  • велика (до 40 %) частка еродованих земель;
  • надмірно напружені короткоротаційні сівозміни, в яких половину посівних площ займають соняшник та кукурудза;
  • незадовільний склад попередників майже на половині посівів пшениці озимої;
  • надмірне захоплення сортами та гібридами іноземної селекції, високим вимогам яких далеко не скрізь відповідає рівень існуючої культури землеробства і які, у порівнянні з вітчизняними, є менш пластичними – стійкими до складних умов вирощування.

Все це, у комплексі з іншими негативними факторами, створює загальну вкрай небезпечну ситуацію, за якою будь-яке ускладнення погодних умов, або спрощення агротехніки здатне викликати серйозні наслідки.

Нагадаємо, згідно з дослідженням, сівба пшениці по пшениці істотно знижує врожайність та якість зерна.