Агрономія
Головне:
Агрономія

На Хмельниччині в озимих культур не припинився вегетаційний період

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Протягом листопада-грудня на території Хмельницької області у рослин озимих культур не відмічалось глибокого зимового спокою, продовжувався вегетаційний період.

Про це повідомляє прес-служба ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

Протягом вказаного періоду в регіоні спостерігались погодні умови від помірно-холодних до теплих. Температура повітря на +50С-+140С вище норми. Опади відмічались слабкі у вигляді дощу, снігу, мокрого снігу, мряки, туманів. Сніговий покрив, який утворився висотою 2-4 см., розтанув.

Запаси вологи в ґрунті недостатні, ґрунт мерзлий, талий. Такі погодні умови позитивно впливали на розвиток, поширення шкідливих організмів.

За даними обстежень, проведених спеціалістами фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницької області в грудні на площі 7,5 тис.га, вказує на те, що рослини озимих зернових культур перебувають у фазі 3-й листок-кущення

На листі рослин озимої пшениці виявлено інфекційний запас збудників борошнистої роси, септоріозу 1-2,5% з розвитком хвороби 0,5%, кореневих гнилей 1,5% рослин. За сприятливих погодних умов осені (тепло, волога) можливе поширення хвороб.

«Враховуючи запас інфекції за сприятливих погодних умов навесні, у період відновлення вегетації, зокрема відносної вологості повітря 85 % та помірної температури 16-220С, що є оптимальною для розвитку хвороб слід очікувати розвиток і поширення хвороб від помірного до епіфітотійного», – ідеться в повідомленні.

При вибірковому обстеженні озимого ріпаку на площі 3,8 тис.га в грудні місяці виявлено, що рослини знаходяться у фазі 6-8 листка-розетки. На листках культури виявлений інфекційний запас інфекції пероноспорозу 1,5-4 % з розвитком хвороби 1%, альтернаріозу 1,5 % з розвитком хвороби 1 %.

Посіви озимих культур засмічені бур’янами в чисельності 5-24 екз.кв.м. Такі посіви слід в весняний період обробити гербіцидами.

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!