Агрономія

На гуміфікацію решток впливає глибина їх загортання

На гуміфікацію рослинних решток впливає глибина загортання нетоварної частини урожаю — чим глибше, тим більша кількість гумусових речовин утворюється з однієї й тієї самої кількості органічної сировини. 

Про це йдеться в статті журналу The Ukrainian Farmer

Як повідомила науковий співробітник ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського» Анжела Кутова, за поверхневого загортання (0–10 см) коефіцієнт гуміфікації зменшується проти середнього показника на 25%, у разі загортання на глибину 15–20 см дорівнює середньому показнику, в разі загортання на глибину 20–30 см збільшується на 60%. 

«Як показують дослідження, за поверхневої локалізації органічних речовин зони надходження гумусоутворювачів і зони їх ефективної гуміфікації просторово не збігаються. За внутрішньо ґрунтового надходження органічних речовин додавання продуктів їх розкладання в гумусові речовини у 2–3 рази більше, ніж за поверхневого», — наголосила науковець.

Читайте також: Лише 10% загорнутої в ґрунт соломи проходить процес гуміфікації

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!