Агрономія

Міскантус дає стабільний урожай на бідних ґрунтах до 20 років

Міскантус має всі шанси стати одним із ключових інструментів «зеленої» трансформації української енергетики та джерелом стабільного доходу для аграріїв.

У цьому переконаний Вадим Кричковський, співвласник фермерського господарства «Міскантус Технолоджи», що на Житомирщині.

«Міскантус ‒ багаторічна енергетична культура, яка не потребує щорічного пересівання, чудово росте на бідних ґрунтах і дає стабільний урожай до 20 років», ‒ зазначив він.

Так, його господарство вирощує міскантус та планує переробляти його. Крім того, реалізує інноваційні рішення заготівлі культури. У 2024 році тут вперше в Україні зібрали міскантус у рулони для подальшого плющення та гранулювання.

За словами Вадима Кричковського, культура має широкий спектр застосування: як паливо (пелети, брикети); підстилка для тварин; сировина для будівництва; целюлоза та інші потреби.

«Інвестиції в 1 га міскантусу ‒ орієнтовно 200 тис. грн, із яких 70% ‒ це вартість різоми, ‒ розповів він. ‒ Починаючи з третього року, плантація може приносити 500-800 євро/га прибутку».

Основна частина врожаю міскантусу (понад 99%) реалізується на експорт, переважно до країн Євросоюзу, додав Вадим Кричковський.

Нагадаємо, спеціалісти радять міксувати посіви енергетичних культур.