Агрономія

Компанія «Верес» покращила структуру ґрунту завдяки no-till

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Впровадження технології no-till сприяє покращенню структури ґрунту, зокрема, що стосується аерації та водопроникнення.

Про такі результати застосування цієї технології AgroTimes розповів головний агроном ТОВ «Верес» Григорій Мовчан.

«Коренева система рослин залишає по собі ходи, а, правильно чергуючи культури, ми розширюємо та збільшуємо їх. Завдяки цьому наші ґрунти мають чудову аерацію й водопроникнення», – зазначив агроном.

За його словами, необхідну для впровадження no-till структуру ґрунту можна отримати лише за три-чотири роки, тож треба запастися терпінням.

Також компанія не має такої проблеми, як ущільнення ґрунту, що суттєво перешкоджає оптимальному живленню рослин. Свого часу підприємство дослухалось поради вжити дієвого заходу проти утворення плужної підошви – пройтися глибокорозпушувачем.

«Ми провели цю операцію на 350 га – у результаті отримали хороші сходи, але й «побічний ефект», бо це призвело до утворення щілин у ґрунті, – зауважив Григорій Мовчан. – Добре, хоч аміак не внесли, бо морози вдарили, то хоч черв’яки на полі лишилися».

Відтоді навесні фахівці підприємства перевіряють усі поля пенетрометромом і переконуються, що ущільнення ґрунту немає.

Нагадаємо, в СФГ «Істок» стабілізували вміст гумусу в ґрунті за технології no-till.