Агрономія

Компанія «Штрубе Україна ГмбХ» впроваджує на ринок України гібриди озимого жита

Цьогорічні випробування гібридів ЗУ Коссані та ЗУ Насрі селекції Штрубе в різних ґрунтово-кліматичних зонах підтвердили, що ця культура придатна для вирощування на різних типах ґрунтів та за різних погодних умов, демонструючи високі результати. Так, середня врожайність гібридів ЗУ Коссані та ЗУ Насрі становила 7-8 т\га.

Про це повідомляє прес-служба компанії.

«На жаль, останнім часом вітчизняні сільгоспвиробники відмовлялися від вирощування озимого жита, попри його затребуваність у харчовій промисловості та тваринництві. Адже сорти, які вони вирощували, в середньому на 2 т\га показували нижчу врожайність, порівняно з озимою пшеницею та ячменем, – зазначив комерційний директор «Штрубе Україна ГмбХ» В’ячеслав Димитров. – Але ринок розставив все на свої місця і нині зацікавленість у цій культурі зростає. Відтак наша компанія пропонує вітчизняним аграріям оновлену селекцію гібридного жита, що набагато перевищує рентабельність виробництва сортового жита, пшениці та ячменю».

За його словами, маючи потенціал урожайності 10 т\га, гібриди ЗУ Коссані та ЗУ Насрі за дотримання технології здатні навіть на бідних піщаних ґрунтах, а також в посушливих умовах забезпечити урожайність 5-6 т\га і стати чудовою альтернативою озимим пшениці та ячменю. А за більш сприятливих умов гібриди показують урожайність 7-8- т\га, що й було продемонстровано цього року.

Перевагою гібридного  жита перед сортовим є вища на 15-20% середня врожайність, більша стійкість до основних стресових чинників – посушливих умов вегетації, вилягання та захворювань, зокрема, ріжків жита.

Окрім того, гібриди озимого жита Штрубе є стійкими до післядії низки популярних діючих речовин гербіцидів. Відтак його можна висівати навіть там, де є ризик токсикації кореневої системи посівів інших культур.

Вирощування гібридів жита має більшу рентабельність, порівняно із сортами, адже завдяки підвищеній здатності до кущення, нові гібриди Штрубе можна висівати зі заниженою густотою, відтак культура потребує менше поживних речовин. Ця властивість жита також сприяє меншій забур’яненості посівів, а, отже, зменшується потреба у препаратах захисту.   

«Таким чином кожен виробник, обравши для вирощування гібриди ЗУ Коссані та ЗУ Насрі, отримає своє: хтось підвищить прибутковість полів із бідними ґрунтами або ж урізноманітнить сівозміну в посушливих умовах. А хтось заробить добрі гроші за інтенсивної технології вирощування, завдяки високій урожайності якісного продовольчого зерна», – підсумував В’ячеслав Димитров.