Агрономія

Коли доцільно застосовувати гліфосати для десикації сої

Коли доцільно застосовувати гліфосати для десикації сої

Застосування десикантів у посівах сої на основі ізопропіламінної солі гліфосату призводить до відмирання клітин генеративних органів рослин, які потім висихають природним шляхом, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Одночасно висихають листки й стебла, також всихають бур’яни, що значно полегшує збирання сої.

Препарати, проникаючи в судинну й кореневу системи рослини, порушують їх вегетацію. Дію препаратів на основі гліфосату можна побачити через два тижні після обробки.

Застосовувати гліфосати для десикації сої доцільно в таких випадках:

  • для пришвидшення дозрівання й більш раннього одержання врожаю;
  • з метою зниження вологості зібраного врожаю за високої засміченості посівів, коли потрібно знищити вегетуючі бур’яни;
  • для уникнення дозрівання вегетативних органів бур’янів у посівах;
  • для дефоліації посівів.

Глюфосинат амонію варто застосовувати у фазу початку побуріння бобів нижнього й середнього ярусів рослини. Препарат збільшує рівень нагромадження вільного аміаку, що призводить до швидкого побуріння зеленої маси рослин.

Нагромадження вільного аміаку, зниження рівня глютаміну, уповільнення процесу фотосинтезу характеризує глюфосинат амонію як десикант і гербіцид суцільної дії.

Наслідки дії препарату з’являються за 10–14 днів після обробки залежно від агрометеорологічних умов.

Десикант доцільно застосувати у суміші з 10%-м розчином аміачної селітри, що сприяє значному підвищенню якості врожаю.

Раніше повідомлялося, як зменшити втрати врожаю сої за дощової погоди.